Bouw en optimaliseer uw digitale marketing met een effectieve MarTech Stack


Martech Stack met Mink Helwig


Heb je soms het gevoel dat je verdrinkt in allerlei marketingtaken en zou je meer tijd willen besteden aan strategische planning? Denk aan saaie taken zoals gegevensinvoer, handmatige campagnetracking en het voortdurend schakelen tussen verschillende tools. Dat is niet gek! Veel werk kan sneller, en in de voortdurend evoluerende wereld van digitale marketing speelt de beste technologie een essentiële rol. Een marketingtechnologiestack, oftewel martech stack, is als een set gereedschappen en systemen die samenwerken om je marketingwerk te ondersteunen en je kan helpen bedrijfsprocessen te stroomlijnen en verbeteren. Zodat jouw team kan doen wat er echt toe doet. Ik ben als marketeer constant bezig met het onderzoeken en vinden van nieuwe mar-tech-stack oplossingen om zo hyperpersoonlijke klantervaringen te kunnen automatiseren in online bedrijfsvoering. In dit artikel zal ik kortdurig beschrijven hoe ik mar-tech-stack processen opzet, coach en vormgeef indien nodig.

Maar eerst: Wat is de MarTech Stack?

De MarTech Stack is de combinatie van tools en technologieën die marketeers gebruiken om digitale marketingstrategieën te optimaliseren. Als een gereedschapskist zitten er verschillende tools bij in. Elke tool heeft een specifieke functie, maar werken ze samen om je te helpen klussen te klaren. Net zoals in de echte wereld, kan een goed samengestelde MarTech stack je helpen om klussen (taken) sneller en efficiënter te doen, betere resultaten te behalen omdat je de juiste tools hebt voor specifieke taken, en ervoor te zorgen dat al je tools goed samenwerken.

Als bedrijfseigenaar of teamleider ben je vast bekend met de uitdagingen van het samenstellen van de ideale gereedschapskist om je strategieën te ondersteunen. Soms zijn er processen die veel tijd kosten en echte bottlenecks creëren, en gelukkig leven we nu in een tijd waarin al dat geautomatiseerd kan, geautomatiseerd is, of kan worden toegepast. Wat de MarTech Stack inhoudt, is dus casus gebonden maar vaak de sleutel tot het optimaliseren van jouw digitale marketinginspanningen.

Waarom is dit belangrijk? Een goed samengestelde martech stack helpt je:

  • Tijdrovende taken te automatiseren, zodat je meer tijd hebt voor belangrijke taken zoals data-analyse en campagne-optimalisatie.
  • Slimmere beslissingen te nemen door directe toegang tot gegevens, waardoor je je campagnes effectiever kunt maken.
  • De ervaring van je klanten te personaliseren met behulp van tools zoals e-mailmarketing, zodat je een betere band met je publiek kunt opbouwen.
  • Samenwerking in je team te verbeteren met handige samenwerkingstools, zodat je team effectiever kan samenwerken aan projecten.

Het kiezen van MarTech gereedschap vereist een beter begrip van je marketingbehoeften. Het proces duidelijk en overzichtelijk opzetten vanaf het begin kost dan ook wat moeite, maar betaald zichzelf in kostenbesparing, rijkelijk terug. Het opzetten begint met het bepalen van gewenste marketingkanalen en het definiëren van succesmetingen. Deze onderwerpen op orde hebben helpt bij het selecteren van specifieke tools die passen bij je marketingstrategie.

De wereld van marketingtechnologie biedt namelijk een overweldigende keuze aan tools en platforms. Daarom nodig ik je graag uit om samen met mij weloverwogen keuzes te maken bij het opbouwen van jouw MarTech Stack, zodat deze perfect aansluit op de unieke behoeften van jouw digitale strategie.

Hoe ontwerp je een MarTech Stack?

Het ontwerpen van een MarTech Stack begint met het identificeren van bestaande technologie, het bepalen van behoeften, het toewijzen van budget, en het onderzoeken van geschikte oplossingen. Dit proces vergt tijd en investering, maar met een duidelijk begrip van je bedrijfsdoelen en marketingkanalen, kun je een effectieve stack bouwen.

Als je ooit hebt nagedacht over het opzetten van een MarTech Stack, dan ben je hier aan het juiste adres. Of je nu bekendheid wilt vergroten, leads wilt krijgen, conversies wilt verhogen, of klanten wilt behouden, er zijn tools die je daarbij kunnen helpen. Enkele belangrijke marketingtools zijn bijvoorbeeld: De google gegevens analyse tools, zoals Google Analytics Google Google Search Console of Google Tag Manager; systemen voor klantrelatiebeheer (CRM) zoals Salesforce Hubspot of Onepage; platformen voor het beheren van inhoud, zoals WordPress, Wix of Shopify; tools voor het optimaliseren van conversies, zoals Optimizely; platformen voor e-mailmarketing, zoals Brevo of Mailchimp; software voor marketingautomatisering, zoals Pipedrive of HubSpot Marketing; tools voor zoekmachineoptimalisatie (SEO), zoals Moz of screamingfrog; tools voor zoekmachineadverteren (SEA), zoals Google Ads; beheertools voor sociale media, zoals Socialpilot en Hootsuite.

De belangrijkste onderdelen zijn in het kort als volgt:

  • Analytics Platform
  • Email Marketing Platform
  • Customer Relationship Management (CRM) System
  • Customer Data Platform (CDP

Het Bouwproces: 6 Essentiële Stappen

Stap 1 – Bedenk wat je wilt bereiken: Denk na over je doelen. Wil je meer klanten? Of misschien wil je bestaande klanten behouden. Zorg dat je helder hebt wat je wilt bereiken.

Stap 2 – Kijk wat je al hebt: Bekijk welke tools je nu gebruikt. Zijn er dingen die beter kunnen? Zijn er dingen die je mist?

Stap 3 – Kies de juiste tools: Kies tools die passen bij wat je wilt bereiken. Voeg ze stap voor stap toe, zodat je team ze goed kan leren gebruiken.

Stap 4 – Zorg dat alles samenwerkt: Zorg ervoor dat je tools goed met elkaar kunnen praten. Dat maakt alles makkelijker.

Onderhoud en Evaluatie:

Het is in de wereld van techniek nooit echt klaar. Na het implementeren van de MarTech kan je de toekomst in ja, maar in de eeuwige wereld van innovatie zal er altijd een nieuwere tool zijn die over 2 jaar beter werkt dan wat je nu hebt. Evalueer daarom regelmatig of je tools nog voldoen aan je verwachtingen en of ze goed samenwerken in je digitale bouwwerk. Bouw en optimaliseer je stack zorgvuldig voor een effectieve MarTech-stack en blijf op zoek naar nieuwe technieken die goedkoper, beter en simpeler werken voor de werknemers.

Mar-Tech-Stack opzetten?

Als ervaren marketeer, gespecialiseerd in het bouwen en optimaliseren van MarTech, ben ik enthousiast om mijn expertise te delen en jouw digitale marketingstrategieën te versterken.

Van het in kaart brengen van je bestaande technologie tot het identificeren van specifieke behoeften en het implementeren van de juiste tools, sta ik klaar om jouw team te begeleiden bij elke stap van het proces.


Mink Helwig